Kurczak tikka masala

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

Składniki
na Kurczak tikka masala

  • 600 g. piersi z kurczaka
  • marynata
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka garam masala
  • sos garam masala
  • 200 ml śmietany 12 %
  • 250 g pomidorów w puszce lub kawałków pomidorów
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 szklanki wody

Przepis
na Kurczak tikka masala

Piersi z kurczaka należy opłukać a następnie pokroić w kostkę.
W miseczce mieszamy składniki do marynaty. Wsypujemy przyprawy chilli, masali i imbiru, dolewamy jogurt natyralny następnie wyciskamy sok z 1/2 cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak otrzymaną marynatą dokładnie zalewamy pokrojonego w kostkę kurczaka i odstawiamy na 30 minut do 2 godzin.
Gdy kurczak już się zamarynuje rogrzewamy na pateli oliwę i obsmażamy kurczaka przez około 5-6 minut, następnie przez około 10 minut dusimy go na wolnym ogniu.
Do podsmażonego mięsa dodajemy śmietanę oraz pomidory, następnie wsypujemy pozostałe przyprawy curry i kurkumę. Dolewamy 1/2 szklanki wody i wszystko dusimy przez około 20 minut.
Na końcu otrzymujemy niezwykle zmaczne danie kurczaka tikka masala. Aromatyczne, pobudzające smaki jedzenie, które możemy podawać z ryżem lub pieczywem.