Kurczak w sezamie
Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Dla 2 osób
Koszt przygotowania: | ![]() ![]() ![]() |
Stopień trudności: | ![]() ![]() ![]() |
Czas przygotowania: | ![]() |
Czas gotowania: | ![]() |

Kurczaka można podawać na setki, jeśli nie tysiące, sposobów. Jego mięso smakuje niemal wszystkim. Powszechnie uważa się je za dietetyczne i lekkostrawne. Tym razem przygotowaliśmy na obiad piersi kurczaka w sezamowej panierce.
Pomimo początkowych obaw, danie smakuje doskonale. Dodatkiem do naszego obiadu była gotowana zielona fasolka szparagowa, którą okrasiliśmy prażonym sezamem. Pyszne!
Pomimo początkowych obaw, danie smakuje doskonale. Dodatkiem do naszego obiadu była gotowana zielona fasolka szparagowa, którą okrasiliśmy prażonym sezamem. Pyszne!
Składniki
na Kurczak w sezamie
- 40 dag piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 jajko (żółtko)
- sól, pieprz
- ziarna sezamu
- olej do smażenia
Przepis
na Kurczak w sezamie
Mięso z piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
Przygotować marynatę: w osobnym naczyniu wymieszać żółtko, olej sezamowy, ciemny sos sojowy, słodką paprykę oraz pieprz i sól.
Pokrojoną pierś kurczaka zalać marynatą, wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu, oblane marynatą kawałki kurczaka, obtaczać w sezamie i smażyć na rumiany kolor.
Kurczaka w sezamie podawać z ryżem lub kaszą kuskus i gotowanymi lub grilowanymi warzywami.
Przygotować marynatę: w osobnym naczyniu wymieszać żółtko, olej sezamowy, ciemny sos sojowy, słodką paprykę oraz pieprz i sól.
Pokrojoną pierś kurczaka zalać marynatą, wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu, oblane marynatą kawałki kurczaka, obtaczać w sezamie i smażyć na rumiany kolor.
Kurczaka w sezamie podawać z ryżem lub kaszą kuskus i gotowanymi lub grilowanymi warzywami.

Ostatnio dodane przepisy z kategorii:
Przepisy na:
Zobacz również:
