Kurczak w sezamie

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Kurczaka można podawać na setki, jeśli nie tysiące, sposobów. Jego mięso smakuje niemal wszystkim. Powszechnie uważa się je za dietetyczne i lekkostrawne. Tym razem przygotowaliśmy na obiad piersi kurczaka w sezamowej panierce.
Pomimo początkowych obaw, danie smakuje doskonale. Dodatkiem do naszego obiadu była gotowana zielona fasolka szparagowa, którą okrasiliśmy prażonym sezamem. Pyszne!

Składniki
na Kurczak w sezamie

  • 40 dag piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 jajko (żółtko)
  • sól, pieprz
  • ziarna sezamu
  • olej do smażenia

Przepis
na Kurczak w sezamie

Mięso z piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
Przygotować marynatę: w osobnym naczyniu wymieszać żółtko, olej sezamowy, ciemny sos sojowy, słodką paprykę oraz pieprz i sól.
Pokrojoną pierś kurczaka zalać marynatą, wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu, oblane marynatą kawałki kurczaka, obtaczać w sezamie i smażyć na rumiany kolor.
Kurczaka w sezamie podawać z ryżem lub kaszą kuskus i gotowanymi lub grilowanymi warzywami.
Kurczak w sezamie - ciekawy pomysł na obiad.