Kurczak w sosie bazyliowym

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Bardzo lubimy smak i zapach świeżych ziół. Jednym z naszych ulubionych jest bazylia. Ta niewielka, aromatyczna roślinka świetnie nadaje się zarówno jako dodatek do makaronów, sałatek, czy kanapek, ale także idealnie sprawdza się jako podstawa sosów do mięs. Tym razem wykorzystaliśmy ją właśnie w taki sposób. Przygotowaliśmy grillowanego kurczaka z bazyliowym sosem. Wyszło przepysznie! Sami spróbujcie i oceńcie!

Składniki
na Kurczak w sosie bazyliowym

  • Składniki grillowanego kurczaka:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • Składniki sosu bazyliowego:
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)
  • 125 ml śmietany 12-18%
  • sok z 1 cytryny
  • 5-6 łyżek drobno posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz

Przepis
na Kurczak w sosie bazyliowym

Przygotowanie grillowanego kurczaka:

Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć.

Czosnek rozgnieść i natrzeć nim mięso.

Przyprawy oraz oliwę wymieszać. Powstałym sosem nasmarować piersi kurczaka.

Mięso przełożyć do miski i na 15-20 minut wstawić do lodówki. Po upływie wskazanego czasu, mięso przełożyć na rozgrzaną płytę grilla. Piersi kurczaka grillować z obu stron przez ok 30 minut.

Przygotowanie sosu bazyliowego:

Masło rozgrzać na patelni, dodać zmiażdżone ząbki czosnku i smażyć ok 3 min.

Na patelnię wlać bulion drobiowy oraz śmietanę i sok z cytryny - chwilę dusić, by sos nieco odparował.

Do sosu dodać bazylię oraz przyprawy. Wszystko dokłądnie zamieszać.

Gotowym sosem polać grillowane piersi kurczaka. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Kurczak z grilla w sosie bazyliowym.
Świeży smak sosu na bazie bazylii doskonale komponuje się z aromatycznym grillowanym kurczakiem.