Kurczak w sosie miodowo cytrynowym

Uwagi do przepisu
Dla 1 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Doskonały pomysł na obiad lub kolację! Danie składające się z piersi z kurczaka w sosie miodowo-cytrynowym nie tylko nasyci nasz apetyt, ale również w przyjemny sposób pobudzi kubki smakowe. Imbir plus Chilli to świetna mieszanka smaku i aromatu. My na pomysł tego kurczaka wpadliśmy po długiej podróży, gdy byliśmy głodni i zmęczeni. Nie mieliśmy siły na długie gotowanie a chcieliśmy zjeść coś wyjątkowego.

Składniki
na Kurczak w sosie miodowo cytrynowym

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • chilli
  • świeży imbir (może być także mielony), około 1 łyżeczki
  • 180 g śmietany 12 %
  • sól, pieprz

Przepis
na Kurczak w sosie miodowo cytrynowym

Piersi z kurczaka czyścimy i kroimy w kostkę, przesypujemy je do większej miski. Cytrynę myjemy, ścieramy z niej odrobinę skórki (mniej więcej z połowy owoca). Startą skórkę odkładamy na bok.
Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód, starty imbir oraz chilli, wszystko razem mieszamy. Takim sosem zalewamy pokrojone piersi z kurczaka i odstawiamy ja na około 20 minut. Kurczaka wraz z zalewą przesypujemy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy go delikatnie, następnie dodajemy śmietanę, curry oraz kurkumę. Wszystko razem dusimy około 10 minut.
Danie podajemy z białym ryżem, ryż możemy dodatkowo posypać startą skórką z cytryny, co podsyci cytrusowy aromat.
Danie to jest nie tylko sycące, ale i wyjątkowo aromatyczne. Imbir nadaje bardzo orzeźwiającego smaku.
Kurczak w sosie podany razem z ryżem Basmati okraszonym skórką z limonki.