Łamana lazania ze szpinakiem, pomidorami i oliwkami

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Od jakiegoś czasu mieliśmy na półce lazanie, jednakże nie bardzo mieliśmy ochotę robić ją w tradycyjny sposób. Postanowiliśmy ją podać w inaczej niż zwykle. Dlatego też postanowiliśmy lazanię połamać i podać ze szpinakiem i oliwkami. Polecamy to danie wszystkim którzy chcą w prosty i szybki sposób przygotować oryginalne danie.

Składniki
na Łamana lazania ze szpinakiem, pomidorami i oliwkami

  • 1/2 opakowania makaronu lazania (250g.)
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (200g.)
  • 2-3 pomidory
  • 1/2 słoiczka zielonych oliwek
  • ząbek czosnku
  • 100 ml. jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przepis
na Łamana lazania ze szpinakiem, pomidorami i oliwkami

Przygotowanie lazni rozpoczynamy od wyciągnięcia płatów makaronu i połamania ich na kawałaki wielkości około 2 na 2 cm. lecz nie należy do wielkości makaronu przywiązywać aż tak wielkiej wagi gdyż mogą być też większe. Tak przygotowany makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 10 minut.

W czasie gdy makaron się gotuje na patelni rogrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy do niej posiekany czosnek i podsmaża go przez około 2 minuty. Na patelnię wrzucamy zamrożony szpinak odczekujemy chwilę aż szpinak się rozmrozi co jakiś czas wszystko mieszając tak aby szpinak się nie przypalił. Gdy szpinak się już rozmrozi dodajemy jogurt naturalny oraz pokrojone pomidory, dodajemy oliwki, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem podduszamy przez około 5 minut.

Po ugotowaniu makaron odcedzamy. Lazanię podajemy na telerzu polaną przygotowanym sosem

Wyśmienite połączenie szpinaku, pomidorów i zielonych oliwek.
Przepyszny i oryginalny pomysł na makoron lazania.