Leczo

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Szybkie, pyszne sycące, jednogarnkowe danie. Doskonałe na jesienne i zimowe obiady lub gorące kolacje. Polecamy wyśmienite leczo!

Składniki
na Leczo

  • 2-3 laski dowolnej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1 średnia cukinia
  • 4 pomidory
  • 2-3 papryki (czerwone, zielone)
  • 15 dag pieczarek
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka chilli

Przepis
na Leczo

Cebulę drobno posiekać, wsypać do rondla i podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podlać odrobiną wody i wszystko chwilę dusić pod przykryciem. Pieczarki, cukinię i pomidory pokroić i kolejno dodawać do potrawy. Wszystko razem dusić na małym ogniu ok. 15 min., aż papryka i cukinia zmiękną. Następnie wlać koncentrat pomidorowy oraz dowolnie przyprawić. Wszystko razem zamieszać i jeszcze chwilę poddusić. Podawać z pieczywem (np. z czosnkową bagietką), ugotowanym makaronem (świderki) lub gotowanym ryżem.
Gorące, sycące leczo.
Leczo-pyszne, rozgrzewające danie na każdą kieszeń.