Lekki mus czekoladowy z imbirem i chilli

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Jesteśmy łasuchami i przepadamy za wszystkim co czekoladowe! Lubimy też orientalne smaki chilli i imbiru, dlatego też postanowiliśmy połączyć je z naszą ulubioną gorzką czekoladą. Efektem takiej kombinacji jest przepyszny mus czekoladowy z imbirem i chilli. To deser idealny! Jego niecodzienny smak na długo pozostaje w pamięci, a Ci, którzy choć raz go spróbują, na pewno do niego wrócą. Nasz przepis na mus czekoladowy nie jest drogi i nie wymaga zbyt wiele pracy.
Co więcej, to idealny deser na randkę... Polecamy!

Składniki
na Lekki mus czekoladowy z imbirem i chilli

  • 100 g czarnej gorzkiej czekolady
  • 10 g świeżego imbiru
  • 3 białka z jajek
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 50 ml mleka
  • 1/2 cytryny
  • szczypta chilli

Przepis
na Lekki mus czekoladowy z imbirem i chilli

Tabliczkę czekolady łamiemy na drobne kawałki i roztapiamy. Gdy już będzie miała płynną konsystencję, dodajemy do niej masło i mleko - wszystko dokładnie razem mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy chilli oraz starty na drobnej tarce imbir. Czekolada powinna cały czas być podgrzewana, aby nie zastygła.

Z białek ubijamy pianę. Gdy już piana nabierze sztywnej konsystencji, dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru. Mieszamy pianę, a następnie dodajemy sok z 1/2 cytryny - pianę dokładnie mieszamy z sokiem.

W pojemniku mieszamy ubitą pianę wraz z przygotowaną czekoladą. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przelewamy mus czekoladowy do miseczek, w których zostanie podany. Delikatny mus czekoladowy odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Pyszny mus czekoladowy z nutą chilli i imbiru.
Roztopiona czekolada.
Piana z białek - musi być sztywna!
Idealny mus! Doskonały deser.