Lodowy deser z zapiekanymi truskawkami

Uwagi do przepisu
Dla 1 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Zapiekane truskawki z dodatkiem lodów waniliowych to przepyszny, słodki i mało pracochłonny deser, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy!
Polecamy go zwłaszcza latem, kiedy bez trudu można zdobyć świeże, pachnące truskawki. Waniliowe lub śmietankowe lody dodane do truskawkowej "zapiekanki", będą natomiast idealne podczas upałów.
Spróbujcie sami!

Składniki
na Lodowy deser z zapiekanymi truskawkami

  • 50 dag mrożonych lub świeżych truskawek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • ulubione lody

Przepis
na Lodowy deser z zapiekanymi truskawkami

Truskawki rozmrozić lub, jeśli są świeże, umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie cząstki. Następnie przygotować tzw. kruszonkę: margarynę drobno posiekać, dodać mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, wyrabiając je palcami aż do uzyskania "posypki" z niewielkimi grudkami. W naczyniu żaroodpornym ułożyć truskawki i posypać je przygotowaną "kruszonką". Naczynie wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 20 min. w temperaturze 180 st.
Po zarumienieniu się kruszonki, wyjąć z piekarnika i odpowiednie porcje zapiekanych truskawek ułożyć na telerzykach. Do zapiekanych owoców dodać 2-3 gałki ulubionych lodów (szczególnie polecamy lody śmietankowe i waniliowe).
Doskonały letni deser.