Łosoś w czekoladzie

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Bardzo lubimy kulinarne eksperymenty i niecodzienne zestawienia. Inspiracji i pomysłów jest wiele. Tym razem postanowiliśmy poszukać nowego smaku łososia. Łosoś to szlachetna ryba, która wymaga odpowiednich dodatków, które podkreślą jego delikatność. Pomyśleliśmy więc o sosie czekoladowym. Takie połączenie może wydawać się dziwne, ale, uwierzcie, jeśli tylko spróbujecie, łosoś w czekoladzie na pewno przypadnie Wam do gustu. Idealnym dodatkiem do tak przyrządzonego łososia w sosie czekoladowym jest ananas. Stanowi on doskonałe wykończenie wykwintnego smaku dania z łososiem w roli głównej. Nasz łosoś w czekoladzie świetnie nadaje się na uroczysta kolację.
Polecamy!

Składniki
na Łosoś w czekoladzie

  • 2 porcje surowych filetów z łososia (ok 25-30 dag)
  • 1 puszka ananasa
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat
  • 1 torebka ryży
  • sól, pieprz
  • chilli

Przepis
na Łosoś w czekoladzie

Ananasa odsączyć z zalewy. Zalewę pozostawić do zamarynowania łososia.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie łososia:

Porcje łososia ułożyć w głebokim talerzu, a następnie oprószyć je solą, pieprzem i odrobiną chilli oraz zalać 1/2 syropu pozostawionego po odsączeniu ananasa i wstawić na ok. 10 min. do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.

Po upływie wskazanego czasu łososia wyjąć z lodówki, przełożyć na blaszkę i zalać powstałą zalewą. Rybę wstawić do piekarnika i piec ok 30-35 min.

Przygotowanie sosu czekoladowego:

Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić ją w "kąpieli wodnej", czyli umieścić w niewielkim garnku, który należy postawić na większym garnku z gotującą się wodą (ważne, by dno garnka z czekoladą nie miało bezpośredniej styczności z wodą).

Czekoladę rozpuścić od czasu do czasu mieszając.

Gdy czekolada będzie rozpuszczona, wlać mleko i wszystko wymieszać, by powstał niezbyt gęsty sos.

Przygotowanie potrawy:

Na telerzu rozłożyć nieco mieszanki sałat. Na niej ułozyć plastry ananasa.

Na ananasie ułożyć upieczonego łososia, a następnie polać go gorącym sosem czekoladowym.

Podawać z ryżem.

Wykwintne i eleganckie danie z łososia.
Pyszny łosoś z ananasem i sałatą.
Dopełnieniem potrawy jest gorący sos czekoladowy.
Wspaniale podany i bardzo smaczny łosoś. Uczta!