Makaron na ostro z tuńczykiem i oliwkami

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Pożywny tuńczyk, smaczne suszone pomidory oraz oliwki. Odrobina przypraw i oczywiście makaron, może być Spaghetti lub Tagliatelle. Danie jest wyśmienite. Idealne na kolację lub obiad. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż cały proces gotowania nie zajmie więcej niż 30 minut. W naszym przypadku makaron z tuńczykiem został przygotowany w niedzielne popołudnie i podany razem z białym wytrawnym winem.

Składniki
na Makaron na ostro z tuńczykiem i oliwkami

  • 20 dag pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 15-20 oliwek
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przepis
na Makaron na ostro z tuńczykiem i oliwkami

Makaron ugotować al dente. Gotujemy go około 8 do 10 minut.
Na patelnię wlać łyżkę oliwy z oliwek i podmażyć na niej przekrojone na połówki oliwki. Następnie dodać tuńczyka i wszystko chwilę podsmażyć na małym ogniu. Suszone pomidory pokroić w cienkie paski, a potem dodać do oliwek i tuńczyka. Wszystko doprawić  do smaku solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać z ugotowanym makaronem.
Podany makaron wygląda bardzo smakowicie, dodatkowo można go udekorować natką pietruszki.
Przygotowanie farszu z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i oliwkami to zaledwie chwila. Makaron w tym wykonaniu jest bardzo pożywny i smaczny.