Makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Makaron w kolejnej odsłonie. Tym razem skusiliśmy się na wersje z boczkiem i suszonymi pomidorami. Być może niektórym smakoszom takie połączenie wyda się dziwaczne, ale, jeśli tylko spróbują tego dania, na pewno zmienią zdanie. Tagiatelle okraszone nieco podsmażonym boczkiem z czosnkiem i pomidorami daje wspaniały efekt. Danie jest sycące, doskonale smakuje i wspaniale pchnie. Spróbujcie sami - nie pożałujecie!

Składniki
na Makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami

  • 30 dag makaronu tagiatelle
  • 10-15 dag wędzonego boczku
  • 10-15 suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki śmietany 12-18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano
  • odrobina tartego parmezanu (do posypania)

Przepis
na Makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

Boczek pokroić w paski i podsmażyc na patelni.

Do podsmażonego boczku dodać przeciśnęty przez praskę czosnek i chwilę wszystko podsmażyć.

Suszone pomidory wyjąć z zalewy, nieco odsączyć i pokroić w cienkie paski, a następnie dodać je do boczku i czosnku. Wszystko przyprawić solą, pieprzem i oregano.

Na koniec dodać śmietanę, wszystko zamieszać i chwilę dusić na małym ogniu.

Makaron przełożyć na telerze, na nim ułożyć boczek wraz z dodatkami. Wszystko udekorować odrobiną startego parmezanu.

Makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami.