Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomodorami

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Sycący i lekkostrawny obiad dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Polecamy!

Składniki
na Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomodorami

  • 20 dag makaronu (tagiatelle lub penne)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 czerwona cebula
  • 8-10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 5 dag sera żółtego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przepis
na Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomodorami

Makaron ugotować al dente. Cebulę obrać pokroić i cienkie piórka i podsmażyć na oliwie z oliwek. Do cebuli dodać przeciśniety przez praskę czosnek. Po chwili do podsmażonej cebuli i czosnku dodać tuńczyka. Przyprawić solą, pieprzem raz ziołami prowansalskimi. Wszystko przemieszać i chwilę podsmażyć na małym ogniu. Na końcu dodać pokrojone w paski suszone pomidory oraz słodką i ostrą paprykę w proszku. Wymieszać i chwilę dusić. Ugotowany makaron przełożyć na talerz, na nim ułożyć przygotowanego tuńczyka z suszonymi pomidorami. Wszystko posypać startym żółtym serem.