Makaron z wędzonym łososiem i orzechami nerkowca

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Ostatnimi czasy szukamy nowych smaków i eksperymentujemy z nietypowymi połączeniami składników. Tym razem efektem takich kulinarnych zabaw jest makaron z wędzonym łososiem i orzechami nerkowca. Nasz przepis nie jest szczególnie skomplikowany i nie wymaga kuchennej wprawy. Warto spróbować proponowanego przez nas dania nie tylko ze względu na łatwość w jego przygotowaniu, ale także po to, by zaskoczyć swoje podniebienie nowymi smakami. Polecamy!

Składniki
na Makaron z wędzonym łososiem i orzechami nerkowca

  • 30 dag makaronu tagiatelle (albo innego ulubionego)
  • 10 dag wędzonego łososia
  • 50 ml śmietany
  • 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
  • 4-5 łyżek orzechów nerkowca
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • koperek

Przepis
na Makaron z wędzonym łososiem i orzechami nerkowca

Makaron ugotować al dente. Wędzonego łososia pokroić na niewielkie kawałki. Śmietanę, serek homogenizowany oraz przyprawy i zioła wymieszać na jednolitą masę. Orzchy nerkowca posiekać. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodać sos ze śmietany, serka i przypraw i chwilę przytrzymać na małym ogniu. Następnie dodać posiekane orzechy i łososia. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć na talerze. Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem.
Wyśmienite połączenie makaronu, wędzonego łososia i orzechów nerkowca.
Sycący i bardzo smaczny makaron - idealny na obiad.