Muffiny z wiśniami i czekoladą

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Muffinki w kolejnej odsłonie. Tym razem te małe słodkie przekąski przygotowaliśmy z dodatkiem wiśni i kawałków czekolady. Wyszły jak zwykle przepyszne i, co też typowe dla tego deseru, szybko zniknęły z talerza. Muffinki z wiśniami i czekoladą to szybkie w przygotowaniu i niedrogie babeczki, które na pewno przypadną do gustu Waszym domownikom i gościom.
Polecamy!

Składniki
na Muffiny z wiśniami i czekoladą

  • Składniki na 18-20 sztuk:
  • 30 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 65-70 dag jogurtu naturalnego
  • 30-40 wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
  • groszki czekoladowe lub kawałki czekolady gorzkiej lub mlecznej

Przepis
na Muffiny z wiśniami i czekoladą

W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

W innej misce wymieszać jogurt naturalny i jajka.

Składniki z obu naczyć połączyć i wszystko delikatnie, niezbyt dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (2/3 wysokości foremki). Do każdej porcji ciasta dodać 2-3 wiśnie i kawałki czekolady.

Muffinki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. przez 20-25 minut. Wystudzone muffinki posypać cukrem pudrem.

Kalorie
171 kCal
Białko
5.6 g
Węglo- wodany
29 g
Tłuszcze
3.42 g
Sól
0.289 g
Cukier
14 g
Składniki odżywcze dla 100g potrawy
Smakowite "małe co nieco".
Muffinki z wiśniami i kawałkami czekolady.
Palce lizać!
Deser doskonały.