Muszle nadziewane szparagami

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Jako że sezon na szparagi trwa w najlepsze, postanowiliśmy przyrządzić kolejne danie z ich udziałem. Tym razem są to muszle z farszem ze szparagów. Co to takiego? Muszle to nic innego jak dobrze znany nam makaron, tyle, że w wersji XXL. Najistotniejszy w tej potrawie jest jednak doskonały w smaku, delikatny farsz ze szparagami i kurczakiem oraz lekką nutą białego wina. Danie jest przepyszne zwłaszcza wtedy, kiedy podaje się je na ciepło, choć na zimno również doskonale smakuje. Spróbujcie sami!

Składniki
na Muszle nadziewane szparagami

  • 8-10 szt. szparagów (zielonych lub białych)
  • 12-15 szt. makaronu "duże muszle" (ok. 250g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • podwójna pierś kurczaka (ok. 40 dag)
  • 10-15 dag mozzarelli
  • 100 ml śmietany 12-18%
  • 100 ml białego wina (najlepiej wytrawne)
  • 8 łyżek tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przepis
na Muszle nadziewane szparagami

Makaron ugotować al dente. Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Pierś kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w niewielką kostkę. Mięso dodać do lekko podsmażonej cebuli i czosnku. Wszystko podsmażyć. Szparagi obrać, pokroić w plasterki, a potem dodać do kurczaka i cebuli. Po ok. 5 minutach smażenia, wlać śmietanę i wino. Wszystko wymieszać i chwilę dusić na małym ogniu, a następnie odstawić do ostygnięcia. Ser mozzarella pokroić w kostkę, dodać do ostudzonego farszu i wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napełniać makaron. Gotowe muszle przełożyć do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego i posypać startym parmezanem. Wszystko zapiec przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.
Zapiekane muszle ze szparagami - oryginalny, ciepły posiłek nie tylko dla smakoszy.
Muszle z farszem ze szparagów i kurczaka tuż po wyjęciu z piekarnika.
Muszle ze szparagowym farszem nie dość, że pięknie wyglądają, to także wspaniale smakują.