Naleśniki z jagodami

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

Składniki
na Naleśniki z jagodami

  • ciasto naleśnikowe
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 2 szkl. wody (może być mineralna gazowana - wtedy ciasto nabierze puszystości)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju ( lub olej do smażenia)
  • farsz jagodowy
  • 20-30 dag jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 15-20 dag serka homogenizowanego (śmietankowego lub naturalnego)
  • cukier

Przepis
na Naleśniki z jagodami

Naleśniki przygotować według przepisu na ciasto naleśnikowe:
Mąkę, mleko, wodę, jajko i sól wsypać do naczynia. Wszystkie składniki zmiksować lub ubić trzepaczką. Jeśli ciasto naleśnikowe okaże się zbyt rzadkie – dosypać mąki, jeśli zaś będzie za gęste – dolać wody. Na koniec wlać olej – wtedy nie będzie on już potrzebny na patelni podczas smażenia naleśników. Ciasto naleśnikowe wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż naleśnik  się zarumieni.
Jagody (świeże lub mrożone) oczyścić, przepłukać i ususzyć. Do jagód dodać naturalny lub śmietankowy serek homogenizowany oraz cukier. wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Farsz jagodowy rozsmarować na uśmażonych naleśnikach. Naleśniki zwinąć w rulon lub dowolnie złożyć. udekorować odrobiną serka, jagodami lub polewą z jogurtu naturalnego.