Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i sosem koperkowym

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Naleśniki to jedno z najbardziej wdzięcznych dań. Można je bowiem podawać w wielu rozmaitych odsłonach i nigdy się nie nudzą. Przepis na naleśniki jest niezwykle prosty. Szybko się je przygotowuje, więc można pokombinować z naleśnikowym farszem Tym razem zajadaliśmy się naleśnikami ze szpinakiem i białym serem, które podaliśmy z lekkim i orzeźwiającym sosem koperkowym. Polecamy!

Składniki
na Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i sosem koperkowym

  • Składniki na 10-12 sztuk
  • Składniki ciasta naleśnikowego:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 2 szkl. wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju ( lub olej do smażenia)
  • Składniki farszu:
  • 45 dag mrożonego szpinaku
  • 25 dag białego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Składniki sosu koperkowego:
  • 20 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • sól, pieprz

Przepis
na Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i sosem koperkowym

Przygotowanie naleśników:

Mąkę, mleko, wodę, jajko i sól wsypać do naczynia. Wszystkie składniki zmiksować lub ubić trzepaczką. Jeśli ciasto naleśnikowe okaże się zbyt rzadkie – dosypać mąki, jeśli zaś będzie za gęste – dolać wody. Na koniec wlać olej – wtedy nie będzie on już potrzebny na patelni podczas smażenia naleśników.

Ciasto naleśnikowe partiami wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż naleśnik się zarumieni. Usmażone naleśniki wystudzić.

Farsz do naleśników:

Na patelnię wać oliwę z oliwek, wrzucić szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dusić aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.

Szpinak przyprawić do smaku solą i pieprz i dodać do niego rozdrobniony biały ser. Wszystko dokładnie wymieszać.

Na usmażonych wcześniej naleśnikach rozłożyć po ok. łyżce farszu i zwinąć w rulon.

Sos koperkowy:

Koperek drobno posiekać.

Jogudtr naturalny dokładnie wymieszac z koperkiem i doprawić sola i pieprzem.

Naleśniki podawać z sosem koperkowym

Smaczne, zdrowe i bardzo pożywne danie w sam raz na obiad.
Sos koperkowy