Naleśnikowe sakiewki z farszem brokułowo-pieczarkowym

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Naleśniki to danie lubiane przez "dużych" i "małych". Tym razem proponujemy ich niecodzienne wydanie - naleśnikowe sakiewki z brokułowo-pieczarkowym farszem. Spróbuj, a przekonasz się, że ta potrawa stanie się częstym gościem na Twoim stole, bo nie tylko wspaniale się prezentuje, ale i doskonale smakuje!

Składniki
na Naleśnikowe sakiewki z farszem brokułowo-pieczarkowym

  • Ciasto naleśnikowe
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml wody
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 1 średni brokuł
  • 30 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 5 dag błękitnego sera pleśniowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia naleśników
  • por
  • 1 łyżeczka masła (do smażenia oraz natłuszczenia formy)

Przepis
na Naleśnikowe sakiewki z farszem brokułowo-pieczarkowym

Mąkę, jajko, mleko, wodę i sól dokładnie wymieszać i z powstałej masy usmażyć ok. 12-14 naleśników.
Dokładny przepis na ciasto naleśnikowe.
Przygotowanie farszu:
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować je w lekko osolonej wodzie, a następnie rozgnieść widelcem. Pieczarki obrać i drobno pokroić. Cebulę posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Do cebuli dodać pieczarki - zmniejszyć ogień i smażyć, aż pieczarki będą miękkie. Następnie dodać śmietanę, rozgmiecionego brokuła ser pleśniowy. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko delikatnie wymieszac i podsmażać do mementu rozpuszczenia się sera i powstania w miarę jednolitej masy.

Liście pora oddzielić od siebie i zalać wrzątkiem, i podzielić na niezvyt szerokie paski.
Na środku zimnego naleśnika położyć 1-2 łyżki przygotowanego farszu brokułowo-pieczarkowego. Następnie z napełnionego farszem naleśnika urofmować sakiewkę i przewiązać ją sparzonym liściem pora.

Przygotowane sakiewki w farszem brokułoo-pieczarkowym ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i wstawić na ok. 10 minut do rozgrzanego do temperatury 200 st. piekarnika.
Farsz do nalesników najlepiej przygotowywać w wysokim rondelku
Na wcześniej upieczonych naleśnikach układamy farsz.
Naleśniki zawijamy w sakiewki i układamy na ceramicznej podstawce.
Całość na chwilkę dajemy do piekarnika aby farsz i naleśniki się zapiekły.
Pyszne danie gotowe do zjedzenia. Naleśnikowe sakiewki z pewnością posmakują każdemu.