Omlet po Parysku

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Brak pomysłu na śniadanie? Nic strasznego, polecamy Wam pyszny omlet po Parysku. Jego przygotowanie jest bardzo proste a składniki powszechnie dostępne. W kilka minut przygotujecie danie które dostarczy Wam sporej porcji energii. Omlet jako danie był już znany w starożytnym Rzymie, lecz dopiero gdy dotarł do Europy został udoskonalony przez Francuzów.
Pyszne danie, polecamy.

Składniki
na Omlet po Parysku

  • 4 jajka
  • 2 plasterki gotowanej szynki
  • kilka listków bazylii
  • 2 pieczarki
  • 10 g masła
  • kminek
  • sól, pieprz

Przepis
na Omlet po Parysku

Na patelni topimy masło, następnie pieczarki czyścimy i kroimy, następnie podsmażamy je przez około 3 do 5 minut.

Kolejną czynnością potrzebną aby przygotować omlet po parysku jest: jajka rozbijamy do miseczki. Do jajek dodajemy pokrojoną na kawałki szynkę, następnie wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy pieprz, sól i kminek.
img3] Na rozgrzane masło przelewamy jajka wraz z szynką i przyprawami, wszystko jeszcze raz mieszamy, dodajemy pokrojone liście bazylii. Omlet smażymy aż do momentu gdy jajka się zetną zazwyczaj około 10 minut.

Omlet przygotowywany na patelni
pyszny omlet po Parysku podany do stołu