Pancakes z jagodami i sosem

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Jagody to typowo letnie owoce, które w dodatku są niezwykle smaczne i bardzo zdrowe. Wiedzieć o tym powinni zwłaszcza "okularnicy". Można je jeść na wiele sposobów. My wykorzystaliśmy je do przyrządzenia pancakes'ów. Nasz przepis na pancakesy z jagodami jest bardzo łatwy. Bez obaw mozna je przygotować z dzieckiem. są pyszyste i smaczne nawet po ostygnięciu. Dodatkowym atutem dania jest orzeźwiajacy jagodowy sos. Pyszne małe co nieco dla dzieci i dorosłych. Polecamy!

Składniki
na Pancakes z jagodami i sosem

  • Składniki ciasta na pancakesy
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2-3 garście jagód (świeżych lub mrożonych)
  • Składniki sosu
  • 250-300 ml jogurtu naturalnego
  • 25-30 dag jagód
  • 2-3 łyżki cukru

Przepis
na Pancakes z jagodami i sosem

Przygotowanie ciasta:
Przed przygotowanie placków należy pamietać, by składniki były wcześniej wyjęte z lodówki, a ich temperatura była zbliżona do temperatury pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce. W osobnym naczyniu wymieszać jajko, mleko oraz zimne, płynne masło. Nastepnie zawartość tego naczynia przelać do miski z mąką i resztą składników. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodac jagody. Ciasto nakładać łyżką na rozrzaną teflonową patelnię i smażyć placki chwilę z każdej strony. Przygotowanie sosu:
Jogurt naturalny, jagody i cukier dokładnie zblendować.
Przygotowanym sosem polewać usmażone placki.
Łatwe w przyrządzeniu i pyszne - szybko znikną z talerza.
Smakowite placki z jagodami.
Niecodzienne śniadanie.
Smaczne pancakesy z sosem jagodowym - palce lizać!