Pełnoziarniste spaghetti z wędzonym łososiem i szpinakiem

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Ostatnimi czasy zabraliśmy się za przygotowanie makaronu na tzw. "bezmięsny piątek". W lodówce znaleźliśmy szpinak, mozzarellę i wędzonego łososia. Postanowiliśmy skomponować z tych składników coś pysznego. I udało się! Powstało bowiem smakowite i sycące danie - spaghetti z wędzonym łososiem i szpinakiem. Makaron z delikatnym szpinakowo-serowo-łososiowym sosem już znalazł się na liście naszych ulubionych dań. Ciekawe, czy Wam też posmakuje... Przekonajcie się sami!

Składniki
na Pełnoziarniste spaghetti z wędzonym łososiem i szpinakiem

  • 20-30 dag pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 10-15 dag wędzonego łososia
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag sera mozzarella
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • koperek

Przepis
na Pełnoziarniste spaghetti z wędzonym łososiem i szpinakiem

Makaron ugotować ale dente wg przepisu na opakowaniu.

Szpinak rozmrozić na patelni. Dodać przeciśniety przez praskę czosnek, śmietanę i doprawić solą i pieprzem.

Łososia pokroić w paski i dodać do szpinaku.

Ser mozzarella podzielić na mniejsze cząstki, a nastpnie przełozyć go go szpinaku z łososiem. Wszystko wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i chwilkę dusić.

Na koniec dodać ugotowany makarom. Wszystko razem wymieszać i przełożyć na talerze.Gotowe danie posypać koperkiem.

Doskonałe połączenie makaronu, szpinaku i łososia.
Smaczne i pożywne danie.
Smacznego!