Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron. Danie które może być gotowe w 15 minut. Penne ze szpinakiem idealnie nadaje się na kolację lub na obiad robiony w ostatniej chwili. My zawsze w zamrażarce mamy szpinak, makaronu również u nas nie brakuje, tak więc pyszną porcję jesteśmy w stanie przygotować niemal w każdej chwili.

Składniki
na Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym

  • 200 g. makaronu typu Penne
  • 200 g. mrożonego szpinaku, może być też świeży szpinak
  • 50 g. pleśniowego sera typu blue
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przepis
na Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym

Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy al dente, około 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Jeśli mamy mrożony szpinak to wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i rozmrażamy przez około 5 minut, aż do momentu, gdy stanie się on miękki, następnie dodajemy wyciśnięte dwa ząbki czosnku.
Jeśli mamy świeże liście szpinaku wówczas na patelnię w pierwszej kolejności wrzucamy czosnek, następnie po około 30 sekundach dodajemy szpinak. Wszystko razem podduszamy.

Po około 3-5 minutach dodajemy do duszącego się z czosnkiem szpinaku ser pleśniowy oraz kilka łyżek śmietany, sól i pieprz. Całość dusimy około 5 minut.

Makaron po odcedzeniu podajemy razem ze szpinakiem i serem blue.