Pieczona pierś z kurczaka z ricottą, papryką i orzeszkami nekowca

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Przepadamy za mięsem kurczaka. Wypróbowujemy zatem różne kulinarne kombinacje, by sprawdzić, w jaki sposób można je smacznie przyrządzić. Tym razem przygotowaliśmy pieczone piersi kurczaka z ricottą i orzeszkami nerkowca.
Piersi kurczaka faszerowane kremem z sera ricotta, orzeszków nerkowca oraz papryki i szczypiorku przeszły nasze oczekiwania! Danie jest przepyszne, syte, po prostu doskonałe!
Polecamy!

Składniki
na Pieczona pierś z kurczaka z ricottą, papryką i orzeszkami nekowca

  • 2 średnie piersi kurczaka
  • 10 dag sera ricotta
  • 2-3 łyżki posiekanych orzeszków nerkowca
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4-5 łyżek bulionu (np. z 1/2 kostki rosołowej)
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka

Przepis
na Pieczona pierś z kurczaka z ricottą, papryką i orzeszkami nekowca

Mięso umyć, oczyscić i osuszyć. Na wierzchu każdej piersi zrobić nożem niewielkie nacięcia. Podobne nacięcie zrobić wzdłuż piersi.

Orzeszki nerkowca, paprykę oraz szczypiorek drobno posiekać i wmieszać wszystko z serem ricotta. Krem doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanym kremem wypełnić otwory w mięsie.

Faszerowane piersi kurczaka przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalać je 4-5 łyżkami bulionu oraz posypać solą, pieprze i mieloną słodką papryką.

Wszystko zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. przez ok. 25-30 minut.
Faszerowane pieczone piersi kurczaka podawać np. z ziemniakami, frytkami, kulkami ziemniaczanymi i dowolą surówką lub sałatką warzywną.  

Piersi kurczaka nadziewane ricottą i orzeszkami nerkowca tuż przed zapieczeniem.
Smakowite, aromatyczne faszerowane piersi kurczaka z ricottą.
Pieczone piersi kurczaka z ricottą i orzeszkami nerkowsa - palce lizać!
Faszerowane pieczone piersi kurczaka nerkowca - smaczny, sycący obiad.