Pieczone udka kurczaka

Uwagi do przepisu
Dla 1 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

Składniki
na Pieczone udka kurczaka

  • 4-5 udek kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 ząbki czosnku

Przepis
na Pieczone udka kurczaka

Udka kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Przyprawy wymieszać w podanych proporcjach. Czosnek rozgnieść lub bardzo drobno posiekać. Udka natrzeć czosnkiem oraz przygotowaną mieszanką przypraw. Mięso przełożyc do miski, przykryć, np. folią aluminiową, i na ok. godzinę wstawić do lodówki.
Po upływie wskazanego czasu, udka wyjąć z lodówki i przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane mięso posypać jeszcze majerankiem. Udka kurczaka piec ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do tempetarury 180 st.
Podawać z gotowanymi lub pieczonymi warzywami lub ziemniakami i surówką.