Pieczone ziołowe udka z kurczaka

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Kurczak to danie, które pod wieloma postaciami gości na naszych stołach. Mięso ma same zalety - jest zdrowe, łatwe w przyrządzeniu oraz stosunkowo niedrogie. Każdy ma swoje ulubione danie z kurczakiem w roli głównej. W naszym domu często wracamy do pieczonego kurczaka. Przygotowujemy go z różnymi dodatkami. W tej odsłonie, są to pieczone udka z kurczaka z ziołami.
Idealnym dodatkiem do takiego mięsa jest ryż z kukurydzą oraz lekka sałatka ze świeżych warzyw.

Składniki
na Pieczone ziołowe udka z kurczaka

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyzeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis
na Pieczone ziołowe udka z kurczaka

Udka kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć, a następnie oprószyć solą i pieprzem.

Przyprawy i suszone zioła wymieszać z oliwą z oliwek i natrzeć tym mięso kurczaka. Wstawić do lodówki na ok. 10 minut.

Następnie mięso przełozyć do żaroodpornego naczynia, podlać 2-3 łyżkami wody oraz wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.

Piec ok. 40 minut. Po upływie połowy wskazanego czasu, udka przewrócić na drugą stronę, by mięso jednolicie się upiekło.

Podawać z ryżem i surówką ze świeżych warzyw lub innymi ulubionymi dodatkami.

Pieczony kurczak to niezawodny pomysł na smaczny obiad.