Piernikowe muffinki z powidłami

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Kolejna odsłona muffinkowych eksperymentów. Tym razem proponujemy wszystkim amatorom tych niewielkich babeczek ich piernikowo-powidłową wersję. Nasze muffinki smakiem przypominają piernik, a powidłowenadzienie sprawia, że są nieco wilgotne i po prostu rozpływają się w ustach. Do naszych muffinków użyliśmy powideł śliwkowych, a le równie smaczne będą także z innymi smakami. Smacznego!

Składniki
na Piernikowe muffinki z powidłami

  • Składniki na 12 sztuk:
  • 2 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników lub cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych

Przepis
na Piernikowe muffinki z powidłami

Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika - wymieszać.

W osobnym naczyniu połączyć ze sobą jajka, mleko i miód, a następnie dodać do mąki i dokładnie wymieszać.

Do foremek na muffinki włożyć łyżkę masy, na nią połozyć łyżeczkę powideł i przykryć je jeszcze jedna łyżką masy. 

Piec ok. 25 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.

Powidłowe muffinki - smak piernika zamknięty w niewielkiej babeczce.