Pierś kurczaka z pieczarkami i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Znowu kurczak..., czemu nie?! Tym razem w wykwintnej, eleganckiej odsłonie. Przyrządziliśmy bowiem pierś kurczaka w cieście francuskim. Pieczona w cieście pierś kurczaka została wzbogacona o znakomity farsz z pieczarek, cebuli, papryki i suszonych pomidorów. Efekt końcowy dania jest wyśmienity. Zapiekana pierś kurczaka w cieście francuskim to idealne, danie zarówno na odświętny niedzielny obiad, jak i romantyczną kolację we dwoje. Polecamy!!!

Składniki
na Pierś kurczaka z pieczarkami i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 piersi kurczaka
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 plastry sera żółtego (np. gouda)
  • sól, pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • 1 jajko

Przepis
na Pierś kurczaka z pieczarkami i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć, a następnie oprószyć solą i pieprzem.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Przygotowaną cebulę zeszklić na oliwie z oliwek.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Wszystko posypać solą, pieprzem i oregano i chwilę dusić.

Do pieczarek dodać pokrojoną w niewielkie paski paprykę i suszone pomidory. Wszystko chwilę dusić.

Ciasto francuskie nieco rozwałkować i podzielić na dwie części. Boki każdej z nich ponacinać, by później można było je zapleść. Na każdej z części ciasta ułożyć kurczaka, a na nim farsz. Na koniec położyć plasterek sera żółtego. Wszystko dokładnie zwinąć w cieście, tworząc warkocz.

Uformowane ciasto z kurczakiem i farszem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać oregano. Piec 50 min. w temp. 180-200 st.

Podawać z surówką ze świeżych warzyw, np. z surówką z pora.

Pyszne, aromatyczne danie - kurczak w cieście francuskim.
Ciasto francuskie nacięte do zaplatania.
Kurczak i farsz z pieczarek, papryki i suszonych pomidorów na cieście francuskim.
Ostatnim elementem farszu jest plasterek żółtego sera.
Kurczak i farsz zawinięte w cieście francuskim.
Gotowy "warkocz" należy posmarować jajkiem - wówczas ciasto pięknie się zarumieni.
Wspaniałe danie!
Kurczak w cieście francuskim - wykwintny sposób na obiad.