Pierś w cieście francuskim

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

Składniki
na Pierś w cieście francuskim

  • gotowe ciasto francuskie (u mnie z Biedronki, jest także w Lidlu), takie którego nie trzeba już wałkować
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • około 300-400 g pieczarek
  • pół papryki czerwonej
  • połowa cebuli
  • żółty ser
  • żółtko do posmarowania ciasta z zewnątrz
  • pieprz
  • sól
  • papryka w proszku
  • oregano

Przepis
na Pierś w cieście francuskim

Pierś kroimy wzdłuż na pół, posypujemy solą, pieprzem, papryką i oregano. Układamy na cieście, na jego środku, jedna pod drugą. Ciasto nacinamy po bokach na około 2 centymetrowe paseczki z każdej strony równolegle.Następnie obieramy, kroimy i smażymy pieczarki z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą. Kładziemy to na przygotowane piersi, a na to żółty ser. Można położyć w plastrze, można posypać startym. To już zależy od was :)
Następnie ciasto zwijamy na przemian jak chałkę. Raz jeden pasek z prawej strony, raz z lewej strony i tak do końca.
Całość kroimy na pół, między piersiami, tak aby powstały dwie osobne "pieczenie". Przygotowane dwie piersi w cieście, smarujemy z zewnątrz żółtkiem. Całość pieczemy w 195 stopniach na termoobiegu przez 30 do 40 minut.
Ja całość podałam z sałatką grecką, na którą krótki przepis pojawi się niebawem :)
Smacznego! :)