Pikantny kurczak z migdałami i wiórkami kokosowymi

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Każdy z nas miewa czasem ochotę na jakiś nowy, oryginalny smak. Nudzą nam się znane od dziecka potrawy i szukamy jakiegoś urozmaicenia. My w takim wypadku chętnie sięgamy po dania kuchni indyjskiej. W naszych sklepach coraz łatwiej kupić rozmaite przyprawy, na których oparte są indyjskie przepisy kulinarne. Charakterystyczną mieszankę przypraw stanowi garam masala, która pojawia się niemal w każdym daniu pochodzącym z Indii. Nie inaczej jest w przypadku proponowanego Wam kurczaka z migdałami i wiórkami kokosowymi. Jeśli chcecie urozmaicić swoje menu - to propozycja dla Was! Kurczak z migdałami i wiórkami kokosowymi zachwyci Was niecodziennym smakiem i egzotycznym aromatem. Szczególnie dobrze smakuje z dodatkiem ryżu z curry i groszkiem oraz sałatą. Polecamy!

Składniki
na Pikantny kurczak z migdałami i wiórkami kokosowymi

  • 2 ćwiartki kurczaka (lub 2 piersi, udka itd.)
  • 2 dag mielonych migdałów
  • 2 dag wiórków kokosowych
  • 1 średnia cebula
  • mały kawałek świeżego imbiru (1 łyżeczka po posiekaniu)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju

Przepis
na Pikantny kurczak z migdałami i wiórkami kokosowymi

Migdały i wiórki kokosowe uprażyć w rondlu lub na suchej patelni. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na patelni z olejem. Łyżeczkę drobno posiekanego imbiru oraz czosnku wymieszać z garam masalą, chilli oraz solą. Do powstałej mieszanki wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Do sosu dodać uprażone migdały i wiórki kokosowe, a potem podsmażoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 10 min.
Mięso kurczaka oczyścić ze skóry, umyć i osuszyć. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na mięso wylać przygotowany wcześniej sos. Całość zapiekać 40-45 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Kurczaka z migdałami i wiórkami kokosowymi podawać z ryżem oraz sałatą.
Oryginalny smak kurczaka z indyjskimi przyprawami na długo pozostaje w ustach.
Kurczak z migdałami i wiórkami kokosowymi to pomysł na niecodzienny obiad.