Placki ziemniaczane

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Nie ma w naszej kuchni zbyt wielu przepisów z ziemniakami w roli głównej. Jeśli jakiegoś szukamy, to zwykle najpierw trafiamy na przepis na placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane można przyrządzać według rozmaitych przepisów. My proponujemy prosty, tani i szybki przepis na placki z ziemniaków. Placki to doskonały dodatek do mięs i sosów. Świetnie smakują również z przygotowanym na ostro twarogiem. Placki ziemniaczana można wiec podawać w wielu kombinacjach. Smacznego!

Składniki
na Placki ziemniaczane

  • Składniki na 8-10 sztuk:
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 niewielkie cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

Przepis
na Placki ziemniaczane

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie nieco odcedzić z nich wodę.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Do naczynia przełożyć tarte ziemniaki, cebulę, wbić jajko oraz dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na rozgrzanej na patelni oliwie za pomocą łyżki układać placki dowolnej wielkości. Smażyć kilka chwil z każdej strony, by placki się zarumieniły.

Podawać jako dodatek do mięs, z dowolnym sosem, twarogiem na ostro lub jako samodzielne danie.

Smaczne i łatwe w przyrządzeniu placki ziemniaczane.
Placki ziemniaczane świetnie pasują do mięs i sosów.