Placki ziemniaczane z piekarnika z twarogiem i łososiem

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Kto z nas nie lubi placków ziemniaczanych... Niemal każdy z nas ich próbował.
Ostatnio przygotowaliśmy je w nieco innej formie. Po pierwsze - placki zostały upieczone, a nie usmażone, a po drugie - podaliśmy je z twarogiem oraz wędzonym łososiem. Tak oto powstały pieczone placki ziemniaczane z twarogiem i łososiem. Danie przyrządza się bardzo szybko i nie wymaga ono wielu kuchennych zabiegów. Jest syte i bardzo smaczne.
Polecamy!

Składniki
na Placki ziemniaczane z piekarnika z twarogiem i łososiem

  • Składniki placków:
  • 50 dag ziemniaków
  • 1cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • olej
  • Pozostałe składniki:
  • 8-10 dag wędzonego łososia
  • 1 serek wiejski
  • 5 dag twarogu półtłustego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • suszony koperek

Przepis
na Placki ziemniaczane z piekarnika z twarogiem i łososiem

Przygotowanie placków:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.

Do ziemniaków dodać jajko, przyprawy oraz cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, który z kolei należy posmarować olejem.

Na blaszkę wykładać masę ziemniaczaną i formować placki. Piec 20-25 min., a następnie odwrócić placki i jeszcze chwilę je podpiec.

Przygotowanie twarogu:

Serek wiejski, twaróg oraz jogurt wymieszać na jednolitą masę. Dorawić solą i pieprzem.

Na upieczone placki nałożyć twaróg oraz łososia. Udekorować świeżym koperkiem.

doskonałe placki ziemniaczane z twarogiem i wędzonym łososiem.
Tymi plackami zachwyci się każdy smakosz.
Pyszne!