Placuszki z miodem i pomarańczą

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Brak pomysłu na śniadanie? Te placuszki na pewno Was zainspirują do przygotowania czegoś smacznego. Pancakesy, czyli naleśniki po amerykańsku, z miodem i pomarańczą, dodadzą Wam dobrej energii na resztę dnia. Dodatkowo placuszki można posmarować serkiem topionym. Jest to bez wątpienia doskonała propozycja na wspaniały początek dnia!

Składniki
na Placuszki z miodem i pomarańczą

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki masła masła
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • sól
  • 3 pomarańcze
  • miód

Przepis
na Placuszki z miodem i pomarańczą

Jajka utrzeć z cukrem i jogurtem na jednolitą masę. Dodać startą skórkę cytryny i cukier wanilinowy. Masło rozpuścić, wystudzić i dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do osobnego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mąkę bardzo delikatnie, ręcznie mieszając, połączyć z masą. Przygotowane ciasto odstawić na 10 minut, by nieco wyrosło.
Rozgrzać patelnię z niedużą ilością masła. Placuszki smażyć na małym ogniu po około minucie z każdej strony. Po usmażeniu, przełożyć je na ręcznik papierowy i odsączyć z tłuszczu. Pomarańczę obrać ze skórki i pokroić w plastry średniej grubości. Usmażone placki posmarować odrobiną miodu i przekładać pomarańczą.
 

Placuszki tuż po zdjęciu z patelni są jeszcze gorące, lecz dzięki temu o wiele łatwiej można je smarować miodem
Kolejne warstwy możemy przekładać pomarańczą, lub serkiem topionym.
Piramida z placków gotowa do zjedzenia.