Pomidorowa sałatka z jogurtem i cebulą

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Pomidory to warzywa, których witaminowego bogactwa i doskanałego wpływu na organizm nikomu nie trzeba reklamować. Dlatego też często należy sięgać po nie w kuchni, zwłaszcza latem, kiedy są najbardziej smakowite.
W naszym letnim menu często pojawia się pomidorowa sałatka z jogurtem i cebulą. To łatwe w przygotowaniu i tanie danie doskonale sprawdza się zarówno na śniadanie czy kolację, jak i jako dodatek do grillowanego mięsa.
Spróbójcie sami neszej lekkiej sałatki z pomidorów.

Składniki
na Pomidorowa sałatka z jogurtem i cebulą

  • 4-5 pomidorów (najlepiej soczystych "malinówek")
  • 1 średnia cebula
  • szczypiorek
  • 15-20 dag jofurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przepis
na Pomidorowa sałatka z jogurtem i cebulą

Ponidory umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub w ćwiartki. Cebulę obrać i posiekać w drobne piórka. Do naczynia włożyć pomidory oraz cebulę. Warzywa zalać jogurtem, doprawić solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszać. 
Sałatkę przełożyć do salaterek i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Podawać z pieczywem lub jako dodatek np. do kanapek lub grillowanej kiełbasy.
Błyskawiczna i zdrowa sałatka z pomidorów.
Lekka sałatka z pomidorów - pyszny pomysł na śniadanie.