Pomidory faszerowane tuńczykiem

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Faszerowane warzywa, zwłaszcza pomidory, stają się w naszej kuchni coraz bardziej popularne. Są pyszne i dają kucharzowi duże pole do popisu, ponieważ to, czym napełnimy pomidora, zależy tylko od naszej kulinarnej wyobraźni i tego, co akurat mamy w lodówce. My w swojej znaleźliśmy pomidory, tuńczyka, cytrynę i majonez. Po dodaniu aromatycznych ziół prowansalskich, wyszły nam bardzo smaczne faszerowane pomidory z tuńczykiem. Zapewniamy - ta sycąca przekąska zachwyci Was zarówno smakiem, jak i wyglądem!

Składniki
na Pomidory faszerowane tuńczykiem

  • 4 pomidory
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 łyżki majonezu
  • cytryna (sok)
  • zioła prowansalskie, pieprz

Przepis
na Pomidory faszerowane tuńczykiem

Pomidory umyć. Odciąć z nich górną część, wydrążyć gniazda nasienne i osuszyć. Do wydrążonych pomidorów włożyć po 1/2 łyżki majonezu. Posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem, a następnie napełnić odsączonym z zalewy tuńczykiem. Wszystko skropić sokiem z cytryny.
Można dodać również drobno posiekaną czerwoną lub zieloną paprykę.
Podawać z pieczywem.
Pomidor napełniony farszem z tuńczyka, majonezu i ziół - pomysł na smaczną kolację.
Pomidory faszerowane tuńczykiem wyśmienicie smakują z pieczywem czosnkowym.