Powrót do: Kapuśniak

Kapuśniak

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

Składniki

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 1,5 wody
  • 1 kostka rosołowa (np. drobiowa lub wołowa)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przepis

Kapustę opłukać, pokroić na niewielkie części i gotować do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym.

Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę rosołową oraz ziemniaki i marchewkę. Wszystko gotować do czasu, aż powstanie bulion.

. ugotowaną do miękkości kapustę odcedzić i przełozyć do garnka z bulionem i warzywami. Wszystko doprawić majerankiem i gotować jeszce ok. 10 minut.

Podawać ze świeżym pieczywem.

Smaczna, lekko kwaśna zupa.

Wydrukowano z PrzepisyAZ.pl Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /var/www/vhosts/przepisyaz.pl/httpdocs/application/views/scripts/index/print.phtml on line 182 27/05/2018