Powrót do: Drożdżowe rogaliki z konfiturą z wiśni

Drożdżowe rogaliki z konfiturą z wiśni

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

Składniki

  • Składniki na 36-40 sztuk:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 3 jajka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1/3 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • konfitura z wiśni

Przepis

Przygotowanie ciasta na rogaliki:

Masło roztopić i nieco ostudzić.

Mleko lekko podgrzać, a następnie zrobić z nim rozczyn drożdży - wymieszać pokruszone drożdże, mleko oraz cukier.

Mąkę przesiać do miski. Wbić do niej 2 jajka, wlać rozczyn z drożdży oraz letnie, roztopione masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać reką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Przygotowanie rogalików:

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkować i wyciąć koło (np. za pomocą talerzyka). Koło podzielić na 8 części.

Piekarki rozgrzać do temperatury 180-190 st.

Na każdym kawałku ciasta położyć 1/2 łyżeczki konfitury z wiśni i zwinąć w rogalik.

Rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Rozmącić jajko i posmarować nim rogaliki.

Przygotowaną blaszkę z rogalikami włożyć do piekarnika. Piec 10-15 min.

Niewielkie rogaliki - słodki kęs idealny do popołudniowej kawy.
Domowe drożdżowe rogaliki to zdrowa alternatywa dla gotowych ciastek.

Wydrukowano z PrzepisyAZ.pl Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /var/www/vhosts/przepisyaz.pl/httpdocs/application/views/scripts/index/print.phtml on line 182 23/10/2018