Puszyste placuszki z musem truskawkowym

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Szukacie inspiracji na pyszne, niecodzienne śniadanie? Już się robi - tym razem proponujemy Wam puszyste placuszki z musem truskawkowym.
Nasze pancakesy w połączeniu z musem ze świeżych truskawek dodadzą Wam energii i umilą każdy, nawet poniedziałkowy, poranek.
U nas świetnie się sprawdzają i smakują wszystkim, którzy mają okazję ich spróbować. Często pojawiają się na naszym stole zwłaszcza wtedy, kiedy w najlepsze trwa sezon truskawkowy! Polecamy i życzymy smacznego!

Składniki
na Puszyste placuszki z musem truskawkowym

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • sól
  • 40 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru

Przepis
na Puszyste placuszki z musem truskawkowym

Przygotowanie ciasta na puszyste placuszki:
Jajka utrzeć z cukrem, mlekiem i jogurtem na jednolitą masę.  Następnie dodać cukier wanilinowy i cztery łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Do osobnego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mąkę bardzo delikatnie, ręcznie mieszając, połączyć z masą. Przygotowane ciasto odstawić na 5-10 minut, by nieco wyrosło.
Rozgrzać patelnię. Placuszki smażyć na małym ogniu po około minucie z każdej strony.
Przygotowanie musu z truskawek:
Truskawki odszypułkować, umyć i nieco osuszyć. Następnie przełożyć je do wysokiego naczynia, zasypać cukrem i zmiksować na jednolita, gęstą masę.

Usmażone placki przekładać pokrojonymi w plasterki truskawkami i zalewać truskawkowym musem.
Mus truskawkowy spływa z pancakes'ów, można je podawać osobno lub zrobić z nich smaczną przekładaną piramidkę.
Placuszki gotowe do zjedzenia.
Niecodzienne śniadanie, placuszki z musem truskawkowym są naprawdę pyszne, a przy okazji bardzo zdrowe.