Quiche z kurczakiem, porem i brokułami

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Naszła nas ochota na wytrawną tartę...
W takich chwilach sięgamy po sprawdzony przepis na quiche z kurczakiem, porem i brokułami. Danie jest łatwe w przygotowaniu, niedrogie i bardzo smaczne. Wystarczy godzina, by w domu pachniało jak w wykwintnej restauracji. Wytrawna tarta z kurczakiem, brokułami i porem, uzupełniona śmietanowo-serowym sosem to aromatyczna potrawa, którą zachwycają się również domowe niejadki.
Smacznego!

Składniki
na Quiche z kurczakiem, porem i brokułami

  • Składniki ciasta na tartę
  • 25 dag mąki
  • 60 ml wody
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • Składniki farszu
  • 40-45 dag piersi kurczaka
  • 30-40 dag brokuła
  • 3-4 plastry szynki
  • biała część z dużego pora
  • oliwa
  • 200 ml śmietany
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • białko z jajka wykorzystanego do ciasta
  • 3-4 łyżki tartego sera żółtego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Przepis
na Quiche z kurczakiem, porem i brokułami

Przygotowanie ciasta:

Na deskę wysypać mąkę i dodać masło. Masło posiekać nożem.

Do mąki i masła dodać pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto.

Przygotowane ciasto owinąć folią aluminiową i na ok. 30 min. wstawić do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkować na blacie (około 4-5 mm grubości) i przełożyć do formy na tartę. Ciasto nakłuć widelcem.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i piec ok. 15 min.

Przygotowanie farszu:

Brokuła podzielić na małe różyczki.

Pora pokroić w plasterki.

Brokuły i pora blanszować ok 5 min. we wrzącej wodzie, a następnie odcedzić i ostudzić.

Mięso kurczaka pokroić w niewielką kostkę, przyprawić sola i pieprzem i podsmażyć na oliwie z oliwek. Szynkę pokroić w paski.

Śmietanę wymieszać z jogurtem, całym jajkiem, białkiem oraz startym serem i przyprawami.

Na podpieczonym cieście układać brokuły z porem, a następnie kurczaka z szynką. Wszystko zalać przygotowanym sosem ze śmietany, jajek i sera.
Przygotowane quiche wstawić do piekarnika i piec 40-35 min. w temperaturze 180 st.

Smaczny pomysł na obiad.
Quiche doskonale smakuje z sosem jogurtowo-koperkowym.