Risotto z kurczakiem, papryką i kukurydzą

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W naszej kuchni sięgamy czasem po śródziemnomorskie inspiracje. Stąd na naszym stole pojawiło się risotto. Można je przyrządzać na wiele sposobów.. My postanowiliśmy ugotować risotto z tego, co znajdziemy w lodówce. Powstało więc risotto z kurczakiem, kukurydzą i papryką. Danie jest bardzo smaczne, zaspokoi nawet największy głód, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Słowem - same zalety!

Składniki
na Risotto z kurczakiem, papryką i kukurydzą

  • 1 torebka ryżu (10 dag)
  • 40 dag piersi kurczaka
  • 5 dag sera żółtego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przepis
na Risotto z kurczakiem, papryką i kukurydzą

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.

Mięso piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Kurczaka pokroić na niewielkie cząstki i dodać do cebuli - smażyć na małym ogniu aż mięso kurczaka będzie białe.

Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli i kurczaka. Wszystko razem jeszcze chwilę dusić.

Następnie dodać kukurydzę oraz ugotowany ryż. Wszystko razem doprawić solą i pieprzem, wymieszać i chwilę dusić.

Na koniec dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser - wymieszać.

Gotowe danie można udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Risotto z kurczakiem i warzywami - smaczne i pożywne.