Risotto z kurczakiem, pieczarkami i fasolką oraz odrobiną białego wina

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Kolejna propozycja na danie z ryżem w roli głównej. Tym razem proponujemy Wam przepyszne, lekkie risotto z kurczakiem, pieczarkami, fasolką szparagową i odrobiną białego wina. Wszystkie składniki dania łączą się w idealną, delikatnącałość. Smak risotta z kurczakiem, pieczarkami, fasolką i białym winem na pewno dołączy do listy wielu ulubionych. Potrawa w sam raz na obiad. Po podgrzaniu świetnie smakuje także w kolejnym dniu. Smacznego!

Składniki
na Risotto z kurczakiem, pieczarkami i fasolką oraz odrobiną białego wina

  • 3/4 szkl. ryżu do risotto
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 2 szkl. mrożonej lub świezej fasolki szparagowej
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (np. z kostki rosołowej)
  • 3 łyżki masła
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Przepis
na Risotto z kurczakiem, pieczarkami i fasolką oraz odrobiną białego wina

Mięso kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na maśle.

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Dodać do kurczaka i podsmażyć.

Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do kurczaka i cebuli. Wszystko posolić, dodać pieprzu i smażyć do czasu, aż z pieczarek odparuje woda.

Następnie dodać fasolkę szparagową i smażyć wszystko przez chwilę.

Do kurczaka i warzyw dodać ryż do risotto i, cały czas mieszając, smażyć go aż nieco się zeszkli. Następnie wlać wino i wszystko smażyć aż ryż wchłonie wino.

Później w kilku porcjach wlewać bulion. Zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszać, by potrawa nie przywarła do dna garnka lub patelni. Kiedy jedna porcja bulionu zostanie wchłonięta, wlewać kolejne. Wszytko potrwa 30-40 minut. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty i ryż będzie odpowiednio miękki, risotto przyprawić solą, pieprzem oraz dodać łyżkę masła. Wszystko wymieszać i odstawić na chwilę pod przykryciem.
Po kliku minutach - podawać.


Lekkie i pożywne danie.
Risotto z pieczarkami, kurczakiem i fasolką szparagową - palce lizać!