Risotto z szynką i serem blue

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Pyszne danie, proste i szybkie w przygotowaniu. Zrobliśmy je w kilkanaście minut po powrocie z pracy.
Rissoto z szynką i serem blue doskonale sprawdzi się jako danie głowne lub na kolację. Smak całości doskonale doprawia ser blue oraz pieczarki. Rissoto z szynką to sycące danie w sam raz na zabiegany dzień.

Składniki
na Risotto z szynką i serem blue

  • 2 torebki ryżu
  • 100 g. szynki lub suchej kiełbasy
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 5 pieczarek
  • 50 g. sera typu blue
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek (4 łyżki)
  • sól, pieprz
  • koperek

Przepis
na Risotto z szynką i serem blue

Aby przygotować tą risotto w pierwszej kolejności gotujemy ryż (czas gotowania to w zależności od ryżu od 12 do 15 minut).

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy ugotowany wcześniej ryż - wszystko razem mieszamy. Następnie dolewamy jogurt naturalny i ponowanie mieszamy, podduszamy około 5 minut.

Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, ser typu blue na paski, świerze pieczarki czyścimy i kroimy. Szynkę kroimy na paseczki. Na patlenię wrzycamy kolejno ser, pomidorki i pieczarki i szynkę. Wszystko razem mieszamy aż do momentu w którym ser typu blue się roztopi. Dodajemy sól i pieprz. Wszystko razem podduszamy około 3 minut.
Gotowe danie posypujemy koperkiem.

Pyszne rissoto z szynką i serem blue z pewnością zaspokoi apetyt i zachwyci smakiem