Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

Składniki
na Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • 2 piersi kurczaka
  • 20-30 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, przyprawa kebab-gyros

Przepis
na Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Piersi kurczaka oczyścić, umyć i przekroić na pół tak, by z jednej piersi powstały 2 porcje kotletowe. Mięso stłuc na cieńsze plastry, przyprawić solą i pieprzem i na chwilę wstawić do lodówki. Szpinak podsmażyć na oliwie z oliwek. Do podsmażonego szpinaku dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojone suszone pomidory. Wszystko przyprawić i delikatnie wymieszać. Farsz szpinakowo-pomidorowy ułożyć na porcjach mięsa kurczaka i delikatnie zwijać w rulon. Spiąć wykałaczkami. Przygotowane rolady przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać przyprawą kebab-gyros. Do zaczynia wlać odrobinę wody. Rolady wstawić do rozgrzanego do temperatury 280 st. Piekarnika i zapiekać ok. 30-35 minut. Podawać z sałatą, ziemniakami lub ryżem.