Sałatka makaronowa z rukolą i szynką

Uwagi do przepisu
Dla 1 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Pyszne, lekkie i pożywne danie zarówno na obiad, jak i niebanalną kolację. Polecamy!

Składniki
na Sałatka makaronowa z rukolą i szynką

  • 20 dag makaronu wstążki (lub innego ulubionego, np. świderki)
  • 20 dag szynki
  • 20-30 dag rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-36 %
  • żółtko
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: tarty parmezan lub grana padano

Przepis
na Sałatka makaronowa z rukolą i szynką

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Od ugotowanego makaronu odlać ok. 1/3 szkl. wody, resztę odcedzić. Rukolę przemyć wodą, osuszyć i porwać na drobniejsze cząstki. rukolę przełożyć do miski, dodać pokrojone na ćwiartki pomodorki. Wszystko posypać pieprzem i delikatnie skropić oliwą. Czosnek pokroić na cieniutkie plasterki i podsmażyć go delikatnie na patelni z oliwą. Do zarumionego czosnku dodać pokrojoną w paski szynkę i chwilę podsmażyć, by tłuszcz z szynki nieco sie wytopił. Do garnka wlać wodę pozostawiona po gotowaniu makaronu i zagotować. Następnie wsypać do niej ugotowany makaron, dolaś śmietankę i wszystko dokładnie wymieszać. Garnek z makaronem zestawić z ognia, dodać szynkę i czosnek z patelni oraz żółtko - wszystko delikatnie mieszać, aż żółtko wymiesza sie ze śmietanką i powstanie sos. Na końcu do makaronu i szynki dodać rukolę z pomidorkami i przyprawić wszystko do smaku.