Saszłyki z kurczakiem i ananasem

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Bardzo lubimy połączenie smaków kurczaka i ananasa. Tym razem postanowiliśmy zestawić je w grillowanym saszłyku oraz uzupełnić zieloną papryką i cebulą. Nasz przepis na saszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką jest łatwy w realizacji i niezbyt kosztowny. Danie smakuje wyśmienicie i doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i imprezową przekąskę. Ponadto saszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką są lekkie i dietetyczne, wię można po nie sięgać bez obaw o figurę. Smacznego!

Składniki
na Saszłyki z kurczakiem i ananasem

  • 20 dag piersi z kurczaka
  • 10-15 dag ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 1 zielona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz, oregano

Przepis
na Saszłyki z kurczakiem i ananasem

Mięso z piersi murczaka oczyścić, umyć i osuszyć , a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojone mięso oprószyć solą i pieprzem. Jogurt naturalny wymieszać z curry i oregano. Powstałą masą zalać kurczaka i odstawić na ok. 10 min. do lodówki. Ananasa i paprykę również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać na średniej grubości talarki.
Po upływie 10 minut, mięso wyjąć z lodówki i na przemian z ananasem i papryką nabiajać je na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanym grillu i piec około 15-25 minut. 
Kolorowe i smaczne saszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką.
Lekkie i mało pracochłonne saszłyki.