Sernik na zimno z białą czekoladą i wiśniami

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Wyśmienity, lekki sernik na zimno z białą czekoladą i wiśniami to ciasto, którym zachwycają się wszyscy! Nawet Ci, którzy wcześniej nie przepadali za sernikami, poproszą o dodatkową porcję - to chyba najlepsza rekomendacja naszego ciasta. Doskonale nadaje się na letnie przyjęcia w domu i ogrodzie. Przygotowanie tego sernika jest wyjątkowo proste, a i koszt składników niewielki. Serniczek z wiśniami polecamy wszystkim którzy chcą smaczne, słodkie i lekkie ciasto.

Składniki
na Sernik na zimno z białą czekoladą i wiśniami

  • Spód sernika
  • 2 opakowania herbatników
  • Składniki ma masę serowo-czekoladową:
  • 1/2 kg sera sernikowego
  • 10-15 dag białej czekolady
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 4-5 łyżeczek żelatyny (+ 1/2 szkl. wrzątku)
  • 1/2 litra śmietany 30-36%
  • 1 cukier waniliowy
  • Składniki zalewy wiśniowej
  • 30-35 dag wiśni (świeże lub mrożone, bez pestek)
  • 1 galaretka wiśniowa

Przepis
na Sernik na zimno z białą czekoladą i wiśniami

Tortownicę (średnią) wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a następnie ułożyć herbatniki tak, by szczelnie pokryły dno blaszki.  Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej". Śmietanę ubić na sztywno, dodając 2 łyżki cukru pudru. Resztę cukru wymieszać z serem. Dodać cukier waniliowy, rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę oraz żelatynę. Wszystko dokładnie ubić. Na końcu powstałą masę serową delikatnie (łyżką) wymieszać z bitą śmietaną. Masę wlać do tortownicy. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 40 min., by masa stężała. 

Galeretkę wiśniową rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu i połączyć z wiśniami. Gdy zalewa owocowa wystygnie i nieco stężeje, wyłożyć ją na masę serową. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Zalewa wiśniowa tuż przed położeniem jej na wcześniej przygotowany sernik.
Sernik na zimno gotowy do zjedzenia. Z pewnością posmakuje każdemu.