Sernik z brzoskwiniami

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Dzisiaj coś dla łasuchów i miłośników sernika. To tradycyjne ciasto można przygotować na wiele sposobów. Prezentujemy Wam, naszym zdaniem, najlepszy - sernik z brzoskwiniami. Ciasto rozpływa się z ustach. Ma delikatną, kremową konsystencję, a słodycz brzoskwini podkreśla jego wspaniały smak. Sernik z brzoskwiniami to idealny deser zarówno do codziennej kawy, jak i podczas odświętnych spotkań przy rodzinnym stole.

Składniki
na Sernik z brzoskwiniami

  • Składniki ciasta:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżeczki śmietany 12-18%
  • 1 puszka brzoskwiń
  • Składniki masy serowej:
  • 1 kg białego sera (zmielonego lub zmielić)
  • 1 l mleka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 cukry waniliowe

Przepis
na Sernik z brzoskwiniami

Przygotowanie ciasta:

Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę.

Zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować je tak, by było większe niż spód blaszki.

Rozwałkowanym ciastem wykleić wyłożoną papierem do pieczenia blachę (spód i boki).

Brzoskwinie odsączyć i ułożyć je na cieście.

Przygotowanie masy serowej:

Jajka, cukier, cukier waniliowy i żółtka ubić na puszystą masę.

Do masy (ciągle ubijając) stopniowo dodawać ser, a potem olej.

Następnie wsypać budyń. Wszystko ubić

Na koniec do masy wlać mleko. Wymieszać wszystko.

Tak przygotowany ser wylać na blachę wyłożoną ciastem i brzoskwiniami.

Piec 80-90 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 st.

Pyszny i rozpływający się w ustach sernik.
Wysiłek włożony w upieczenie cista pójdzie w niepamięć już po pierwszym kęsie.