Sernik z brzoskwiniami i śliwkami

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Lubicie serniki? My za nimi przepadamy, dlatego co jakiś czas przygotowujemy taki deser w naszym domu. Tym razem zaserwowaliśmy sernik z brzoskwiniami i śliwkami. Nasz przepis na sernik z brzoskwiniami i śliwkami nie jest szczególnie skomplikowany i, co ważne, ciasto zawsze się udaje. Kremowa i delikatna masa serowa idealnie pasuje do kruchego spodu oraz brzoskwiń i śliwek.
Polecamy wszystkim łasuchom!

Składniki
na Sernik z brzoskwiniami i śliwkami

  • Składniki ciasta: (tortownica o średnicy 24 cm)
  • 60 dag twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2-3 brzoskwinie świeże lub 1/2 puszki brzoskwiń
  • 10-12 śliwek
  • Składniki ciasta kruchego:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 50 ml letniej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Przepis
na Sernik z brzoskwiniami i śliwkami

Przygotowanie spodu do ciasta:

Na stolnicy posiekać masło wraz z mąką.

Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, żółtko i wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na jednolite ciasto.

Z przygotowanego ciasta uformować kulę, przełożyć na talerz i na 30 minut wstawić do lodówki.

Po uływie 0,5 h, wyjąć ciasto z lodówki i przełożyć je na stolnicę. Niewielką część ciasta zostawić, by potem udekoroważ nim wierzch sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. By ciasto nie przywierało do stolnicy lub wałka, można podspać je odrobiną mąki.

Ciastem wykleić tortownicę, a następnie nakłuć je widelcem.

Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. i piec przez 10 minut. Po upływie wskazanego czasu, ciasto z piekarnika.

Przygotowanie masy serowej:

Ser utrzeć z cukrem, powoli dodawać po jednym żółtku, masło, ekstrakt waniliowy oraz mąkę.

Białka ubić na sztywno i delikatnie, mieszając wszystko drewnianą łyżką. połączyć je z masą serową.

Masę wylać na wcześniej podpieczony kruchy spód.

Brzoskwinie oraz śliwki podzielić na dowolne cząstki i ułożyć na masie serowej.

Pozostawioną wcześniej część kruchego ciasta zetrzeć na wierzch sernika.

Przygotowany sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i piec przez 60 minut.

Pyszny sernik ze śliwkami i brzoskwiniami - deser, który posmakuje każdemu.
Serowa masa, kruche ciasto i owoce - kompozycja idealna.
Sernik z brzoskwiniami i śliwkami, nie tylko doskonale smakuje, ale też pięknie wygląda.