Śmietankowe naleśniki

Uwagi do przepisu
Dla 1 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Wyjątkowe naleśniki śmietankowe. Dodana do nich śmietana powoduje, iż cała potrawa nabiera wyjątkowego smaku. Natomiast same naleśniki po usmażeniu mają delikatną, pulchną skorupkę. Idealne do podania na śniadanie lub kolację, można je jeść na słodko (naleśniki z owocami) lub same. My jedliśmy je z pomarańczami i jogurtem naturalnym.

Składniki
na Śmietankowe naleśniki

  • Ciasto naleśnikowe
  • dwie szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie śmietany 12% (180ml)
  • dwa jajka
  • pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • szczypta soli lub łyżeczka cukru
  • Farsz do naleśników
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 pomarańcza

Przepis
na Śmietankowe naleśniki

Przepis na naleśniki śmietankowe:
Mąkę, mleko, śmietanę, jajka i sól/cukier wsypać do wysokiego naczynia. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować lub ubić trzepaczką. Następnie wlać wodę mineralną  i wszystko delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto na śmietankowe naleśniki okaże się zbyt rzadkie – dosypać mąki, jeśli zaś będzie za gęste – dolać wody. Na koniec wlać olej – wtedy nie będzie on już potrzebny na patelni podczas smażenia naleśników. Ciasto naleśnikowe na śmietankowe naleśniki wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż naleśnik się zarumieni. Usmażone naleśniki posmarować obficie jogurtem naturalnym, dowolnie zwinąć i obłożyć obranymi cząstkami pomarańczy.