Spaghetti Carbonara

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Spaghetti a'la Carbonara jest włoskim daniem, które składa się z makaronu, boczku, sera i jaj. Historia jego powstania nie jest do końca jasna. Przypuszcza się, że jako pierwsi jedli je włoscy robotnicy, pracujący przy produkcji węgla drzewnego w latach 20. dwudziestego wieku, dla których miał to być sycący posiłek. Stąd też nazwa Carbonara- Carbonaro to włoskie słowo, oznaczające palnik do węgla drzewnego.

Składniki
na Spaghetti Carbonara

  • 40 dag makaronu Spaghetti lub Tagliatelle
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 5 dag sera Parmezan
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Przepis
na Spaghetti Carbonara

Makaron należy ugotować al dente (gotujemy go około 8-10 min w zależności od upodobań)
W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy cienko pokrojony w paseczki lub w kostkę boczek. Podsmażamy go tak długoa aż uzyska oczekiwaną przez nas kruchość, smak i zapach. Ja osobiście lubię, gdy boczek w Carbonarze jest bardziej przypieczony, wówczas wydobywa się z niego więcej aromatu.

Do niewielkiego rondelka wlewamy śmietanę oraz dodajemy dwa żółtka jajek. Wszystko razem podgrzewamy, a następnie dodajemy starty ser. Jeśli nie mamy aktualnie parmezanu, możemy zetrzeć inny żółty ser - ważne, żeby był w miarę miękki. Potem do rondelka dodajemy podsmażony boczek. Doprawiamy całość solą i pieprzem oraz zagotowujemy, cały czas mieszając.

Wcześniej ugotowany makaron tagliatelle, polewamy przygotowanym sosem. Danie naprawdę jest bardzo smaczne i pomimo użytego boczku, nie jest wcale ciężkie.
Pyszna Carbonara.
Spaghetti Carbonara - sycące i lekkie zarazem.