Spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Kolejna obiadowa propozycja wprost z Italii - spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym. Danie jest przepyszne, syte i lekkie zarazem. Delikatne klopsiki z indyka z ziołami w sosie na bazie pomidorów, marchewki i pietruszki podane z pełnoziarnistym makaronem to także niezwykle zdrowa potrawa. Wyjątkowy smak klopsikom z indyka z makaronem spaghetti i sosem pomidorowym nadają listki świeżej bazylii i aromatyczny ser, którym posypiemy gotowe danie. Palce lizać!

Składniki
na Spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym

  • Składniki klopsików:
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • Składniki sosu;
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 30-35 dag pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • starty ser np. grana padano
  • świeża bazylia

Przepis
na Spaghetti z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym

Przygotowanie klopsików:

Mięso mielone z indyka przyprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszać.

Z mięsa formować niewielkie klopsiki i układać na talerzu.

Przygotowanie sosu:

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem.

Marchewkę i pietruszkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodać do podsmażonej cebuli, podlać ok. 3/4 szklanki gorącej wody i dusić pod przykryciem przez ok. 10 min..

Po upływie wskazanego czasu, dodać ocet balsamiczny, pomidory z puszki, pomidory suszone, koncentrat pomidorowy oraz doprawić cukrem, solą, pieprzem i mielonym chilli. Wszystko zamieszać.

Do sosu dodać klopsiki i dusić wszystko przez 5 minut. Następnie zamieszać i dusić kolejne 8-10 min..

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

Klopsiki podawać z makaronem i sosem pomidorowym. Udekorować listkami bazylii i posypać startym serem.

Pyszne, aromatyczne danie.
Świeża bazylia nadaje potrawie charakteru.
Niewielkie klopsiki - bogactwo smaku.